dogsie blog

A šmik! Vyvracíme 6 nejrozšířenějších mýtů o kastraci

avatar

Tereza Roučková

Péče o zdraví

Sdílet

Facebook WhatsApp Email
Kastrace je jedním z nejzodpovědnějších kroků, které majitelé psů můžou učinit. Existuje však řada mylných představ, které některé páníčky od tohoto zákroku odrazuje.
kastrace psa
Buďme ve spojení
Kastrace je jedním z nejzodpovědnějších kroků, které majitelé psů můžou učinit. Nejen, že tento zákrok zabraňuje dalšímu přeplňování útulků, ale chrání i pejskovo zdraví. Existuje však řada mylných představ, které některé páníčky od kastrace odrazuje. Posvítili jsme si proto na 6 mýtů, se kterými se nejčastěji setkáváme.

1. Kastrace je příliš drahá

Péče o hafana může být někdy nákladná, ale cena kastrace nemusí být přemrštěná. Zkuste srovnat nabídky několika veterinárních klinik a poptejte se ostatních pejskařů. A nezapomeňte - náklady na kastraci jsou zanedbatelné ve srovnání s náklady na péči o neplánovaný vrh štěňat.

2. Můj pejsek je na kastraci moc mladý

V mnoha případech platí, že čím je hafan mladší, tím lepší. Některá štěňata mohou dospět ke sexuální zralosti už ve věku 5 měsíců. Brzká kastrace tak zabrání nežádoucím vrhům. Mladí pejsci obecně zákrok lépe zvládají, snadněji se dostávají z anestezie a rychleji se zotavují. U některých větších plemen je ale naopak lepší s kastrací počkat. Doporučujeme promluvit si s veterinářem o nejvhodnějším věku pro vaše konkrétní plemeno.

kastrace štěně

3. Kastrace změní pejskovu osobnost

I když jde o hodně rozšířenou obavu, je opravdu nepodložená - kastrace nezmění osobnost vašeho hafana. Je možné, že uvidíte méně dominantního chování nebo potulování, ale jedinečná osobnost vašeho pejska zůstane stejná.

4. Nemusím kastrovat, protože můj pejsek je pořád doma nebo se mnou

Pokud je váš psí kamarád vždy s vámi nebo doma, riziko nechtěného vrhu není vysoké. Kastrace je ale důležitá i ze zdravotních důvodů. U fenek, které prošly několika cykly hárání, existuje zvýšené riziko rakoviny prsních žláz. Z toho důvodu se fenky obvykle kastrují ještě předtím, než začnou hárat. Nevykastrované fenky také častěji postihuje zánět dělohy, který může je ohrozit na životě. Kastrace psů zase předchází zánětu prostaty a rakoviny varlat.

kastrace psa

5. Kastrace pejskovi způsobí zbytečnou bolest

Nikdo nechce, aby jeho čtyřnohý člen rodiny trpěl. Nemusíte se však bát, veterináři jsou v kastraci zběhlí. Pejsci před zákrokem dostávají léky proti bolesti, takže necítí žádné nepohodlí při anestezii. Po kastraci dostávají protizánětlivé léky, díky kterým se rychle zotavují. Najděte veterináře, kterému důvěřujete, a pejska před zákrokem co nejvíce uklidněte. Třeba jeho oblíbenou hračkou z Dogsie balíčku :)

6. Můj pejsek kvůli kastraci ztloustne

Pokud máte strach, že váš psí kamarád po kastraci nabere na váze, ujistěte se, že má dostatek pohybu a dostává přiměřené porce kvalitního krmiva. Kastrace je v tom nevinně - pohyb a strava jsou totiž nejdůležitejšími faktory pro udržení zdravé váhy vašeho pejska.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související články

Oblíbené

Nachlazení u psa  - příznaky a léčba

Ať chceme nebo ne, je tady podzim a s ním i větší riziko onemocnění. Pro naše pejsky je přicházející chladné a vlhké počasí stejná zkouška jako pro náš imunitní systém. Zde najdete vše, co potřebujete vědět na téma nachlazení u psa, rýma u psa, příznaky, léčba i prevence.

Péče o zdraví
Pes sedící u pokojové rostliny
Oblíbené

Pokojové rostliny jedovaté pro psa

Jaké pokojové rostliny jsou pro psy jedovaté a co dělat, když náhodou některou z nich sní?

Péče o zdraví Tipy a triky
Oblíbené

Pes se po očkování klepe - co dělat?

Co dělat, začne-li se náš pejsek po očkování chovat divně a má příznaky, před kterými nás nikdo nevaroval?

Péče o zdraví