dogsie blog

Čistá ušiska, zdravá ušiska. Správné čištění psích uší ve 4 krocích

avatar

Tereza Roučková

Péče o zdraví

Sdílet

Facebook WhatsApp Email
Uši jsou jedním z nejcitlivějších míst psího těla a vyžadují speciální péči. Připravili jsme proto přehledný návod, jak ouška bezpečně zbavit nečistot.
Pejsek před čištěním uši
Buďme ve spojení
Uši jsou jedním z nejcitlivějších míst psího těla a vyžadují speciální péči. Připravili jsme proto pro vás přehledný návod, jak ouška bezpečně zbavit nečistot.
1. Připravte si pomůcky

K čištění budete potřebovat pár kousků vaty nebo gázy a kvalitní roztok určený k čištění psích uší. Obecně platí, že by roztok neměl obsahovat líh nebo peroxid vodíku, nejlépe si však nechte doporučit konkrétní přípravek od vašeho veterináře. Veškeré pomůcky mějte po ruce, abyste proces zbytečně neprotahovali.

[caption id="attachment_957" align="aligncenter" width="640"]Maďarský ohař jí pamlsek z ruky Nutná odměna :)[/caption]

2. Připravte hafana

Pro některé pejsky může být čištění uší dost nepříjemné, což v důsledku komplikuje a zdržuje celý proces. Zkuste psa pozitivně naladit pomocí pamlsků a pochval. Čištění je nejlepší provádět na místě, které lze jednoduše uklidit, např. ve vaně nebo za zahradě.

[caption id="attachment_958" align="aligncenter" width="640"]Žena čistí ucho maďarského ohaře gázou Čistěte jen do chvíle, kdy ucítíte vzdor.[/caption]

3. Pusťte se do čištění

Při čištění ucha je vhodné začít zvnějšku ucha a postupně se přibližovat vnitřku, ale jen do chvíle, kdy ucítíte vzdor. Pokud byste se snažili pokračovat, mohli byste hafanovi způsobit zranění. Navlhčete kousek vaty nebo gázy do roztoku a otřete vnější část ucha. Potom novým kouskem vaty či gázy otřete viditelnou část ušního kanálu. Na závěr nezapomeňte na pochvalu a pamlsek - nejlépe nějakou zdravou dobrůtku z vašeho Dogsie!

4. Opakujte podle potřeby

Když přijde na čištění uší, každý pejsek má jiné potřeby. U hafanů, kteří jsou náchylní k ušním infekcím, je vhodné čištění provádět zpravidla jednou týdně. Pokud váš pejsek na infekce netrpí, stačí čistit méně často. Doporučujeme se zeptat vašeho veterináře, jak často váš pejsek čištění potřebuje.

A jak ušiska čistíte vy? Máte svůj osvědčený postup?

P. S. Za fotky děkujeme statečné modelce Róze!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související články

Oblíbené

Nachlazení u psa  - příznaky a léčba

Ať chceme nebo ne, je tady podzim a s ním i větší riziko onemocnění. Pro naše pejsky je přicházející chladné a vlhké počasí stejná zkouška jako pro náš imunitní systém. Zde najdete vše, co potřebujete vědět na téma nachlazení u psa, rýma u psa, příznaky, léčba i prevence.

Péče o zdraví
Pes sedící u pokojové rostliny
Oblíbené

Pokojové rostliny jedovaté pro psa

Jaké pokojové rostliny jsou pro psy jedovaté a co dělat, když náhodou některou z nich sní?

Péče o zdraví Tipy a triky
Oblíbené

Pes se po očkování klepe - co dělat?

Co dělat, začne-li se náš pejsek po očkování chovat divně a má příznaky, před kterými nás nikdo nevaroval?

Péče o zdraví