dogsie blog

Očkování psů - povinné i nepovinné

avatar

Tereza Roučková

Péče o zdraví

Sdílet

Facebook WhatsApp Email
Psi, podobně jako lidé, jsou náchylní na různé nemoci. Mnohým z nich lze předejít vhodným očkováním. Kromě očkování proti vzteklině, které je povinné ze zákona, existují i nepovinná očkování psů, která veterináři vřele doporučují.
Buďme ve spojení

Očkování psů je nejdůležitější proti nemocem, které jsou léčitelné velmi těžce nebo vůbec. Při očkování je do těla zvířete vpravena část původce nemoci (ať už viru nebo bakterie), která ale sama o sobě není schopna infekci vyvolat, ale vyvolá reakci imunitního systému. Ten je pak při případném nakažení psa danou nemocí schopen se jí bránit.

Ze zákona  je povinné očkování psů proti vzteklině, a to ve věku od 3 do 6 měsíců. Dále je povinné i přeočkování, které se podle typu vakcíny provádí v ročních nebo až tříletých intervalech. Právě i díky povinnému očkování se tato nemoc na území ČR u psů prakticky nevyskytuje.

Kromě toho je možné provést i očkování psů proti jiným nemocem. Nejčastěji se očkuje proti infekčním nemocem - psinka, parvoviróza, infekční hepatitida, parainfluenza, laryngotracheitida  a leptospiróza. Očkování se v každém případě určitě vyplatí, nejen proto, že máte jistotu, že váš pes bude zdravý a ušetříte jemu i sobě starosti , ale i proto, že léčba nemocí bývá dražší než samotné očkování.

Veterináři doporučují zachovávat pravidelnost při očkování psů. První se u pejsků provádí ve věku 6 týdnů. Pro dosažení plné imunity organismu psa je nutné přeočkování, které se obvykle provede za 3 týdny po prvním očkování a poté v pravidelných ročních nebo půlročních intervalech. Dodržovat harmonogram očkování je skutečně důležité, jinak by mohlo dojít k oslabení imunitního systému psů a očkování by tak přestalo být účinné.

Základní schéma očkování může být následující. Vždy se ale poraďte s veterinářem.

  • 6. týden věku psa - očkování proti parvoviróze a psince
  • 9.-10. týden věku psa -  znovu očkování proti parvoviróze a psince, očkování proti hepatitidě, laryngotracheitidě, parainfluenze a leptospiróze
  • 12.-14. týden věku psa - znovu očkování proti parvoviróze, psince, hepatitidě, laryngotracheitidě, parainfluenze a leptospiróze, očkování proti vzteklině

Následně se přeočkovává vždy po roce od posledního očkování nebo podle typu použité vakcíny.

Samozřejmě ale platí, že se očkuje pouze zdravý pes. I když tedy pravidelné očkování vychází na určité datum, pokud pejsek není v dobrém zdravotním stavu, je potřeba počkat, než se vyléčí. Toto neplatí, pokud se jedná o chronické onemocnění, které je dlouhodobé. Pak je možné psa očkovat dle potřeby.

Po každém očkování si pejsek zaslouží něco dobrého za odměnu. Můžete mu na našem e-shopu pořídit například pamlsky či hračky pro psy, nebo rovnou tématický box pro psy Dogsie.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související články

Oblíbené

Nachlazení u psa  - příznaky a léčba

Ať chceme nebo ne, je tady podzim a s ním i větší riziko onemocnění. Pro naše pejsky je přicházející chladné a vlhké počasí stejná zkouška jako pro náš imunitní systém. Zde najdete vše, co potřebujete vědět na téma nachlazení u psa, rýma u psa, příznaky, léčba i prevence.

Péče o zdraví
Pes sedící u pokojové rostliny
Oblíbené

Pokojové rostliny jedovaté pro psa

Jaké pokojové rostliny jsou pro psy jedovaté a co dělat, když náhodou některou z nich sní?

Péče o zdraví Tipy a triky
Oblíbené

Pes se po očkování klepe - co dělat?

Co dělat, začne-li se náš pejsek po očkování chovat divně a má příznaky, před kterými nás nikdo nevaroval?

Péče o zdraví