dogsie blog

Psí etiketa. Znáte těchto 8 pravidel chování pro pejsky?

avatar

Tereza Roučková

Tipy a triky

Sdílet

Facebook WhatsApp Email
Život s pejskem není pouze hraní a mazlení, ale přináší také hromadu povinností. Stejně jako v lidské společnosti, i v té psí existují pravidla chování. A jaká pravidla to jsou?
Buďme ve spojení

Život s pejskem není pouze hraní a mazlení, ale přináší také hromadu povinností. Stejně jako v lidské společnosti, i v té psí existují pravidla chování. A jaká pravidla to jsou?

1. Při venčení mějte pejska pod dozorem

Při venčení je důležité mít svého pejska pod dozorem. Vy svého chlupáče znáte a víte, že by neublížil ani mouše. Ale nevíte, jestli to platí pro ostatní pejsky okolo. Pokud vidíte, že si kolemjdoucí stahuje svého pejska k noze a drží ho zkrátka, udělejte to samé. Může se také stát, že potkáte pejska po úrazu či hárající fenu. Pokud jste majitelem hárající feny vy, dejte to kolemjdoucím páníčkům s předstihem vědět, aby si své pejsky stihli odvolat. V parku běžně narazíte na páníčky, kteří se svými pejsky trénují - ti potřebují klid, a proto není vhodné je vyrušovat. Myslete také na lidi, kteří mají z pejsků strach a váš pejsek je může rozrušit. Vždy je dobré brát ohled na ostatní a svého hafana mít neustále na očích, abyste mohli včas zasáhnout.

2. Nikdy nehlaďte a nekrmte cizí pejsky bez svolení

Jdete po ulici a vidíte pejska, kterého byste si rádi „poňuchali“? Je dobré páníčka nejdříve požádat o svolení. Pejsek se může zdát klidný a milý, ale cizí člověk s nataženýma rukama v něm může probudit strach a nervozitu. Někteří pejsci také mohou být uprostřed výcviku a cizí lidé by je vyrušili. Důležité je vést tímto směrem i děti – cizí pejsek se bez svolení nehladí.

3. Uklízejte po svém hafanovi

Že pejsek po sobě hromádky neuklidí, a proto to musí udělat páníček za něj, přece ví úplně každý. Spousta páníčků to tak ale nevidí. Přitom je to otázka pár sekund a navíc jsou dnes na spoustě míst připraveny koše s pytlíky. Sbírání bobků je prostě základ. O tom, proč by se hromádky měly sbírat, jsme psali v tomto článku.

4. Neklidní psi do restaurací nepatří

Je váš pejsek v rušném prostředí neklidný? Neberte ho do restaurací či jiných podniků s sebou. Štěkání, kňučení, skákání a žebrání může ostatním hostům návštěvu podniku dost znepříjemnit. Ani obsluha nejspíš nebude mít z takového hosta radost. Vždy je zkrátka potřeba brát ohled na ostatní. Pejska raději nechte doma a poté mu to vynahraďte dlouhou procházkou v lese.

5. Při přepravě v MHD dbejte na pravidla

Ať už jedete kterýmkoliv hromadným dopravním prostředkem, vždy dbejte na přepravní podmínky. Lidé často cestují se svými hafany bez náhubku a na volno, někteří zase nechávají své psy sedět na sedačkách. V MHD ale necestujeme sami a je potřeba brát ohled na ostatní cestující. Vždy na to myslete a pejska přepravujte jen tam, kde je to povoleno, mějte ho na krátkém vodítku, s náhubkem nebo v přepravce.

6. Nenechte svého psa prohánět divokou zvěř

Pokud víte, že váš pejsek rád prohání všechno, co se pohne, neměli byste ho pouštět bez vodítka v místech výskytu divoké zvěře jako jsou pole, lesy a louky. Všichni jsme asi také zaregistrovali případy, kdy pejsek vběhl za liškou do nory, ta se zasypala a pejsek zůstal uvězněný někde uvnitř. Šramot v houští nemusí být jen zajíc, ale také divočák. V takových případech jde o život vašeho čtyřnohého parťáka. Pokud jste si vědomi, že pejska při setkání se zvěří neuhlídáte, je lepší ho mít na vodítku.

7. Dodržujte pravidla všech parků a jiných prostranství

V některých parcích pejsci nesmí běhat na volno a do jiných zase třeba nemají vůbec povolen vstup. U vstupů do parku často najdete cedule, na kterých jsou všechna pravidla uvedena, nebo je možné pravidla dohledat na webových stránkách města či parku. Pečlivě si je pročtěte a dodržujte, ať se vyhnete případným problémům.

8. Žlutá stužka znamená "Potřebuji prostor!"

Už dřív jsme informovali o žlutých stužkách. Je to signál, kterým páníček žádá o prostor pro svého pejska. Může to být například mašle umístěná na vodítku či obojku. Žlutě označený pejsek potřebuje prostor – hárající fena, pejsek po operaci, bázlivý pes atd. Chlupáčům se stužkou se vyhněte.

Ať už budete s pejskem běhat v parku, procházet se v lese nebo jen pojedete tramvají, nikdy nezapomínejte na psí etiketu. Znáte další pravidla, která by měli páníčci s pejsky dodržovat?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související články

pes bez srsti - peruánský bezsrstý pes
Oblíbené

Pes bez srsti – pes vhodný pro alergiky

Toužíte po koupi čtyřnohého kamaráda, ale máte na psy alergii? Nevadí. Můžete se poohlédnout některém z bezsrstých psích plemenech. Tato plemena jsou nejčastěji označována jako psi vhodní pro alergiky.

Tipy a triky
Pes sedící u pokojové rostliny
Oblíbené

Pokojové rostliny jedovaté pro psa

Jaké pokojové rostliny jsou pro psy jedovaté a co dělat, když náhodou některou z nich sní?

Péče o zdraví Tipy a triky
Oblíbené

V Dogsie myslíme na přírodu. Co jsou to ty tetrapaky?

I nám v Dogsie dělá starost uhlíková stopa, kterou jako majitelé zvířátek vytváříme. Proto se snažíme se na tuto problematiku zaměřovat. Dogsie balíme ekologicky a většina pamlsků je balena do obalů, které jsou rozložitelné a pochutnají si na nich třeba žížalky. V pirátském Dogsie zase bylo chutné krmivo Bozita balené v tetrapaku. Co to ale vlastně je?

Produkty v Dogsie Tipy a triky