dogsie blog

Jak pejskovi zajistit radostné stáří? 5 rad pro páníčky psích seniorů

avatar

Tereza Roučková

Péče o zdraví Tipy a triky

Sdílet

Facebook WhatsApp Email
Radost ze života nepatří jen mladým hafanům. Starší psi k ní však potřebují ty správné podmínky a péči od svého páníčka. Máme pro vás 5 rad, které vašemu pejskovi pomohou zpříjemnit poslední roky života.
starý pes
Buďme ve spojení

Radost ze života nepatří jen mladým hafanům. Starší psi k ní však potřebují ty správné podmínky a péči od svého páníčka. Máme pro vás 5 rad, které vašemu pejskovi pomohou zpříjemnit poslední roky života.

Věková hranice, od které můžeme pejska považovat za seniora, se u různých plemen liší. Obecně platí, že čím větší plemeno je, tím rychleji stárne. Zatímco šestiletá doga se už řadí mezi staré psy, stejně stará čivava je teprve ve středním věku. Svou roli v procesu stárnutí pejska ale hrají i genetika, výživa a prostředí. A co pro bezproblémové stáří můžete udělat vy?

1. Plánujte pravidelné prohlídky

Ujistěte se, že váš psí senior pravidelně navštěvuje veterináře. Někteří veterináři u starších psů doporučují 2 návštěvy ročně, zvlášť v případě hafanů se zdravotními komplikacemi. Důkladná prohlídka může odhalit problémy, které přímo souvisí s kvalitou života stárnoucího pejska - např. onemocnění zubů, artritidu, nemoci ledvin a další. Pokud váš hafan nemá návštěvy veterináře zrovna v lásce, podívejte se na naše tipy na jejich zpříjemnění.

2. Zajistěte odpovídající stravu

S přibývajícím věkem se mění i pejskovy výživové potřeby. Někteří starší psi tloustnou a potřebují lehčí stravu, zatímco jiní hafani mají problém váhu udržet a je na místě zvýšit jejich kalorický příjem. Psí senioři také často trpí nemocemi, jejichž příznaky lze zmírnit právě pomocí vhodné stravy. S výživovým plánem vám nejlépe poradí veterinář.

starý pes spí

3. Všímejte si změn v chování

Pozorně sledujte, jak se vás pejsek chová, protože změny v chování můžou být signálem, že něco není v pořádku. Konkrétně se zaměřte na hafanovu chuť k jídlu, kolik pije vody, jak probíhá vyměšování a jak se mu spí. Pokud je váš čtyřnohý člen rodiny z ničeho nic podrážděný, může trpět bolestmi, špatně vidět nebo slyšet. Každou nenadálou změnu v chování zkonzultujte s veterinářem.

4. Uzpůsobte svůj domov

Pomozte svému stárnoucímu hafanovi tím, že přizpůsobíte svůj domov jeho potřebám. Například zdolávání schodů může být moc namáhavé, a proto je lepší pejskovi poskytnout jídlo, vodu a pelíšek v přízemí domu. Čas strávený venku omezte jen na chvíle, kdy na psího seniora můžete dohlédnout. Pokud už pejsek špatně vidí, nepřesouvejte nábytek a nainstalujte krytky na ostré rohy.

šťastný starý pes

5. Užívejte si každý den

Nikdo z nás nechce myslet na den, kdy se bude muset navěky rozloučit se svým psím kamarádem. Místo toho, abyste se touto myšlenkou trápili, ji využijte jako připomínku toho, jak důležité je žít přítomností. Podrbejte svého psího seniora za uchem, zahrajte si jeho oblíbenou hru, projděte se spolu v parku - zkrátka si vychutnejte každou chvilku.

Zdroje: 1, 2, 3, 4

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související články

pes bez srsti - peruánský bezsrstý pes
Oblíbené

Pes bez srsti – pes vhodný pro alergiky

Toužíte po koupi čtyřnohého kamaráda, ale máte na psy alergii? Nevadí. Můžete se poohlédnout některém z bezsrstých psích plemenech. Tato plemena jsou nejčastěji označována jako psi vhodní pro alergiky.

Tipy a triky
Oblíbené

Nachlazení u psa  - příznaky a léčba

Ať chceme nebo ne, je tady podzim a s ním i větší riziko onemocnění. Pro naše pejsky je přicházející chladné a vlhké počasí stejná zkouška jako pro náš imunitní systém. Zde najdete vše, co potřebujete vědět na téma nachlazení u psa, rýma u psa, příznaky, léčba i prevence.

Péče o zdraví
Pes sedící u pokojové rostliny
Oblíbené

Pokojové rostliny jedovaté pro psa

Jaké pokojové rostliny jsou pro psy jedovaté a co dělat, když náhodou některou z nich sní?

Péče o zdraví Tipy a triky