dogsie blog

Sezóna klíšťat se blíží: 9 způsobů, jak ochránit vašeho pejska

avatar

Tereza Roučková

Péče o zdraví

Sdílet

Facebook WhatsApp Email
S příchodem jara přichází i známí nevítaní hosté: klíšťata. Jaké možnosti ochrany pejsků existují?
Buďme ve spojení

S příchodem jara přichází i známí nevítaní hosté: klíšťata. Chránit před nimi musíme nás samotné, ale také naše čtyřnohé kamarády, kteří jsou na naši pomoc s klíšťaty odkázaní. Jaké možnosti ochrany pejsků proti klíšťatům tedy existují?

Obojky

Asi nejznámějším typem ochrany proti klíšťatům jsou právě obojky proti klíšťatům. Snadno se aplikují a účinkují až několik měsíců. Je však důležité vybrat správný obojek, který dokáže ochránit nejen okolí hlavy a krku, ale i zbytek pejskova těla. V tomto ohledu jsou nejefektivnější tzv. práškové obojky. Účinnost obojku se snižuje jeho znečištěním, a proto se musí pravidelně čistit.

Spot-on pipety

Tento druh ochrany proti klíšťatům nejčastěji seženete u veterináře a může být velmi účinný. Obsah pipety se na jednom místě vmasíruje do kůže pejska a účinkuje většinou po dobu 1 měsíce. Účinnost spot-on pipety se však snižuje častým koupáním a u pejsků s citlivou kůží může vyvolat kožní problémy.

Tento nový druh spot-on pipety proti klíšťatům na bázi Dimetikonu je ale pro pejsky úplně neškodný a navíc neobsahuje insekticid.

Tablety

Stejně jako spot-on pipety je seženete u veterináře. Účinnost tablet se uvádí až 12 týdnů a velkou výhodou je fakt, že koupání hafana na účinky tablet nemá žádný vliv.

Elektronické přívesky

Další metodou ochrany, u které není nutné pejskovi nic aplikovat, jsou elektronické přívěsky. Vydávají vysokofrekvenční zvuk (ultrazvuk), který odpuzuje klíšťata, ale lidé ani pejsci jej neslyší. Velkou výhodou je ekologičnost a naprostá nezávadnost těchto přívěsků - nezpůsobují žádné vedlejší účinky či alergické reakce.

Šampony

Mytí pejska šamponem obsahujícím aktivní antiparazitní složky dokáže zabít klíšťata při styku s kůží. Jde o poměrně levnou, ale časově náročnější metodu ochrany proti klíšťatům. Proces je nutné opakovat cca každé 2 týdny, protože aktivní složky nezůstávají na kůži hafana stejně dlouho jako v případě spot-on pipet.

Spreje

Spreje proti klíšťatům jsou vhodné především jako doplňková ochrana, např. v období mezi mytím antiparazitním šamponem nebo před procházkou v lese. Při aplikaci spreje je potřeba dávat pozor na to, aby se nedostal pejskovi do obličeje.

Přírodní prostředky

V posledních letech se na našem trhu objevilo několik značek, které vyrábí ochranné přípravky proti klíšťatům s využitím přírodních látek jako jsou esenciální oleje, bylinné výluhy apod. Velkou výhodou přírodních antiparazitik je jejich dobrá snášenlivost, ale většinou je potřeba je aplikovat častěji.

Podomácku vyrobené přípravky

Poslední dobou jsou populární i podomácku vyrobené přípravky proti klíšťatům, a to nejčastěji ve formě spreje. Jejich účinnost je potřeba otestovat, ale pokud hledáte přírodnější a levnější řešení, stojí za vyzkoušení. Návodů na přípravu je nespočet - stačí se podívat třeba na Pinterest.

Pravidelné kontroly

Přesto, že svého pejska chráníte jednou či více metodami, klíště může tuto ochranu překonat. Nezapomínejte na pravidelné kontroly pejska, a to především po procházkách. Klíšťata mají ráda obnažená a vlhká místa, a proto se při kontrole zaměřte na tato místa:

místa útoku klíšťat

Jaké metody ochrany proti klíšťatům se osvědčily vám? Fungují podle vás určité metody lépe v kombinaci s jinými?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související články

Oblíbené

Nachlazení u psa  - příznaky a léčba

Ať chceme nebo ne, je tady podzim a s ním i větší riziko onemocnění. Pro naše pejsky je přicházející chladné a vlhké počasí stejná zkouška jako pro náš imunitní systém. Zde najdete vše, co potřebujete vědět na téma nachlazení u psa, rýma u psa, příznaky, léčba i prevence.

Péče o zdraví
Pes sedící u pokojové rostliny
Oblíbené

Pokojové rostliny jedovaté pro psa

Jaké pokojové rostliny jsou pro psy jedovaté a co dělat, když náhodou některou z nich sní?

Péče o zdraví Tipy a triky
Oblíbené

Pes se po očkování klepe - co dělat?

Co dělat, začne-li se náš pejsek po očkování chovat divně a má příznaky, před kterými nás nikdo nevaroval?

Péče o zdraví