dogsie blog

Smečka z Kamenice nad Lipou

avatar

Tereza Roučková

Pomoc psům v nouzi

Sdílet

Facebook WhatsApp Email
Kauza týraných psů z Vysočiny před nedávnem obletěla celou pejskařskou komunitu. Manželům z Kamenice nad Lipou bylo odebráno přes 200 zubožených psů, kteří „žili“ v naprosto otřesných podmínkách v klecích vyskládaných na sobě.
Týraní psi z Kamenice nad Lípou
Buďme ve spojení
Kauza týraných psů z Vysočiny před nedávnem obletěla celou pejskařskou komunitu. Manželům z Kamenice nad Lipou bylo odebráno přes 200 zubožených psů, kteří „žili“ v naprosto otřesných podmínkách v klecích vyskládaných na sobě.

Organizace z celé ČR spojily síly a všichni pejskové byli umístěni do bezpečí během 36 hodin. Do našeho partnerského spolku Dočasky.cz se dostalo 16 hafanů různého věku, zdravotního i psychického stavu. Pejsky trápili paraziti, byli nesocializovaní, měli přerostlé drápky, potrhané uši, zakalené oči, poškrábané rohovky. Evidentně docházelo k šarvátkám s vážnými poraněními, která nikdy nebyla ošetřena.

Ve spolku Dočasky.cz asi poprvé v životě hafani zažili koupání a úpravu srsti, sucho, teplo, čisto a dostatek jídla a vody. Prvních pár dnů to bylo hlavně o zvykání si na nové prostředí. Poté následovaly návštěvy u veterináře, kde byly provedeny rozbory krve a podány první dávky antiparazitik, v několika případech bylo žádoucí provádět i rentgeny. Jeden z pejsků měl zlomenou hrudní končetinu, která nebyla léčena a špatně srostla. Pejsek absolvoval vyšetření a následně náročnou a nákladnou operaci u specialisty MVDr. Kaděry z Uherského Hradiště. Čekají ho kontrolní rentgeny a věříme, že bude nožička v pořádku.

[gallery size="full" ids="103513,103514,103515,103516,103517,103518"]

Většina pejsků měla zuby ve velmi špatném stavu, a proto se muselo přistoupit k čištění ultrazvukem. U některých byly zoubky v tak otřesném stavu, že musely ven. Některým hafanům zbylo v tlamičce jen pár zoubků a jednomu pejskovi nezbyly žádné.

V současné době má většina hafanů doléčené oči, je přeočkovaná, vykastrovaná a relativně socializovaná, a proto budou již brzy k adopci. Dva pejsci, kteří na tom byli z celé smečky nejlépe, již odcestovali do dočasné péče, kde se jim moc daří. Jako první šel do trvalé adopce Merlin, nejstarší pejsek ze smečky, a má se jako v bavlnce.

Částku 3500 Kč, kterou jsme vybrali za únor, posíláme spolku Dočasky.cz na výlohy spojené s péčí o zachráněnou smečku. Celkem jsme na pomoc pejskům v nouzi přispěli už 36 400 Kč. Děkujeme!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související články

Oblíbené

Ovčanda Týna a její příběh

Fenka německého ovčáka Týnka je bohužel jednou z těch, kdo neměli štěstí na majitele. Pořídil si ji seniorský pár v domnění, že má na velkého pejska dostatek sil. Opak byl ale pravdou a proto se Týna nakonec také dostala do péče našeho spřáteleného spolku Dočasky.cz.

Pomoc psům v nouzi
pes
Oblíbené

Pomoc pro pejsky z množíren

Množírny. Téma, které se nám napříč těmito články opakuje velmi často. Přestože byly v České republice zakázány již v roce 2017, naše spřátelené spolky tento velký problém neustále zažívají na vlastní kůži.

Pomoc psům v nouzi
Oblíbené

Nechtěný Max a jeho záchrana

Ani o Vánocích nezapomínáme na pomoc psům v nouzi. Tentokrát si můžete přečíst příběh pohodáře Maxe, který přišel o svého páníčka a dostal se tak do svého dočasného domova ve spolku Dočasky.cz.

Pomoc psům v nouzi