dogsie blog

Snáší váš pejsek špatně samotu? 8 rad, jak mu pomoci

avatar

Tereza Roučková

Péče o zdraví Tipy a triky

Sdílet

Facebook WhatsApp Email
Vítá vás při příchodu z práce chlupatý uzlíček nervů? Trávíte večery úklidem spouště, kterou pejsek doma během dne nadělal? Stěžují si sousedi, že během vaší nepřítomnosti hafan štěká, kňučí nebo vyje? Pokud vám tento scenář přijde povědomý, váš pejsek má pravděpodobně úzkost ze samoty.
smutný pes leží na podlaze
Buďme ve spojení

Vítá vás při příchodu z práce chlupatý uzlíček nervů? Trávíte večery úklidem spouště, kterou pejsek doma během dne nadělal? Stěžují si sousedi, že během vaší nepřítomnosti hafan štěká, kňučí nebo vyje? Pokud vám tento scénář přijde povědomý, váš pejsek má pravděpodobně úzkost ze samoty.

Psi jsou od přírody zvyklí na smečku, a proto je tento problém celkem běžný. Úkolem nás páníčků je tuto nepřirozenou situaci našim chlupáčům usnadňovat, ale ne každý může pravidelně pracovat z domova nebo brát pejska s sebou do kanceláře. Sepsali jsme proto 8 rad, které vám v tomto úkolu pomohou.

1. Začněte pozvolna

Nejprve zkuste odejít jen na 5 minut, potom čas prodlužte na 20 minut, 1 hodinu a tak dále. Všímejte si, jak hafan na prodlužování času reaguje a postupně ho zvykejte na delší časové úseky o samotě. Po nějakém čase by si pejsek měl zvyknout trávit až 8 hodin doma bez vás.

2. Odchody a příchody neprožívejte

Vyhněte se dramatickým loučením při odchodu a vítáním při návratu. Tím totiž pejskovi dáváte najevo, že trávit čas o samotě není nic strašného - prostě den jako každý jiný.

3. Rozlučte se dlouho předtím než musíte odejít

Máte problém s předchozí radou? Vyhraďte si chvíli na mazlení a loučení alespoň hodinu předtím než vyrazíte ven. Pamatujte, že loučení je důležité spíš pro vás, pejsek se bez něj obejde.

4. Připravte pejskovi zábavu

Před odchodem se ujistěte, že má váš chlupáč připravené aktivity, které ho během dne zabaví. Můžou to být třeba pejskovy oblíbené kousací hračky, psí hlavolamy, interaktivní hračky nebo žvýkací pamlsky.

pes doma žvýká kost

5. Buďte klidní a asertivní

Ve chvíli, kdy jste připraveni vyrazit do práce, nechte vinu, nervozitu a obavy stranou. Místo toho dejte svou sebevědomou energií hafanovi najevo, že je všechno v nejlepším pořádku.

6. Pusťte pejskovi audioknihu

Zvuk lidského hlasu může mít na vašeho čtyřnohého kamaráda relaxační účinky, když zrovna nejste doma. Úzkost ze samoty může ustoupit při poslechu klidného předčítání, a proto zkuste před odchodem pejskovi pustit audioknihu.

7. Ujistěte se, že nejde o zdravotní problém

Zejména u starších hafanů je potřeba vyloučit možnost, že jsou úzkost nebo její projevy ve skutečnosti způsobené nějakým zdravotním problémem. Určitě neuděláte chybu, když pejska vezmete na kontrolu k veterináři a popíšete problémy se samotou, které jste u pejska vypozorovali.

8. Zvažte hlídání

Pokud žádné triky nezabírají, poohlédněte se po psích školkách (např. Dogpark v Roztokách u Prahy) nebo se poptejte u sousedů, známých a členů rodiny, kteří tráví většinu času doma. Možná uvítají pravidelnou psí společnost a vy se nebudete muset strachovat, že je pejskovi smutno.

Máte nějaké vlastní tipy na zklidnění psí úzkosti ze samoty? Dejte nám vědět!

Zdroje: 1, 2, 3

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související články

pes bez srsti - peruánský bezsrstý pes
Oblíbené

Pes bez srsti – pes vhodný pro alergiky

Toužíte po koupi čtyřnohého kamaráda, ale máte na psy alergii? Nevadí. Můžete se poohlédnout některém z bezsrstých psích plemenech. Tato plemena jsou nejčastěji označována jako psi vhodní pro alergiky.

Tipy a triky
Oblíbené

Nachlazení u psa  - příznaky a léčba

Ať chceme nebo ne, je tady podzim a s ním i větší riziko onemocnění. Pro naše pejsky je přicházející chladné a vlhké počasí stejná zkouška jako pro náš imunitní systém. Zde najdete vše, co potřebujete vědět na téma nachlazení u psa, rýma u psa, příznaky, léčba i prevence.

Péče o zdraví
Pes sedící u pokojové rostliny
Oblíbené

Pokojové rostliny jedovaté pro psa

Jaké pokojové rostliny jsou pro psy jedovaté a co dělat, když náhodou některou z nich sní?

Péče o zdraví Tipy a triky