dogsie blog

Štěně nebo dospěláka? 4 otázky pro zájemce o nového pejska

avatar

Tereza Roučková

Tipy a triky

Sdílet

Facebook WhatsApp Email
Přemýšlíte o novém psím přírůstku do rodiny? Potom vás nejspíš čeká rozhodnutí, zda si pořídit štěně nebo dospělého pejska. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Máme pro vás 4 otázky, které byste si měli položit, než si nového chlupáče pořídíte.
Buďme ve spojení

Přemýšlíte o psím přírůstku do rodiny? Potom vás nejspíš čeká rozhodnutí, zda si pořídit štěně nebo dospělého pejska. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Máme pro vás 4 otázky, které byste si měli položit, než si nového chlupáče pořídíte.

1. Kolik času a energie můžu pejskovi věnovat?

Počítejte s tím, že péče o štěně je minimálně v prvních několika měsících prací téměř na plný úvazek. Je třeba mít štěňátko neustále pod dohledem, často jej krmit a venčit, trávit čas výcvikem. V této situaci je nutné zvážit vaše pracovní vytížení a množství času tráveného mimo domov. Dospělí pejsci většinou nevyžadují tolik pozornosti a vydrží přes den doma sami.

štěně s míčkem na louce

2. Jaký je můj rozpočet?

Vaše volba by se měla také odvíjet od vašich finančních možností. Pořízení štěněte s PP je většinou dost nákladné a u levnějších štěňat bez PP neexistuje záruka, že nepocházejí z množíren. Je také lepší se finančně (a psychicky) připravit na to, že v období psí puberty utrpí váš domov pořádné šrámy. Kromě toho se může stát, že při výchově budete potřebovat pomoc profesionálů a k nákladům proto připočítat cenu výcviku.

3. Kolik zkušeností mám s výchovou pejska?

Vaše zkušenosti s výchovou pejska jsou dalším důležitým faktorem. Pokud se chystáte doma přivítat svého prvního psího kamaráda, dospělý hafan bude vhodnější. Naopak u zkušených pejskařů může být osvojení štěňátka skvělou příležitostí vychovat si společníka přesně podle vlastních potřeb. Osobnosti dospělých pejsků už bývají méně tvárné, ale zato vyspělejší.

štěně s dítětem

4. Mám doma malé děti?

Rodiče s malými dětmi mají většinou práce až nad hlavu. V takové situaci je velmi obtížné přidat k péči o děti ještě starost o štěňátko. Doporučujeme proto spíš počkat, až budou děti starší a budou se třeba i samy podílet na výchově štěněte, nebo si pořídit dospělého pejska, který s malými dětmi bez problémů vychází.

Všichni víme, že štěněčí roztomilosti se jen tak něco nevyrovná. Je ale důležité nerozhodovat se unáhleně, protože taková rozhodnutí bohužel někdy lidem přerostou přes hlavu. Vyplatí se proto myslet i na budoucnost a zvážit všechny potřeby a možnosti, které jako majitelé pejsků máme. To nejdůležitější je koneckonců #psiradost :)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související články

pes bez srsti - peruánský bezsrstý pes
Oblíbené

Pes bez srsti – pes vhodný pro alergiky

Toužíte po koupi čtyřnohého kamaráda, ale máte na psy alergii? Nevadí. Můžete se poohlédnout některém z bezsrstých psích plemenech. Tato plemena jsou nejčastěji označována jako psi vhodní pro alergiky.

Tipy a triky
Pes sedící u pokojové rostliny
Oblíbené

Pokojové rostliny jedovaté pro psa

Jaké pokojové rostliny jsou pro psy jedovaté a co dělat, když náhodou některou z nich sní?

Péče o zdraví Tipy a triky
Oblíbené

V Dogsie myslíme na přírodu. Co jsou to ty tetrapaky?

I nám v Dogsie dělá starost uhlíková stopa, kterou jako majitelé zvířátek vytváříme. Proto se snažíme se na tuto problematiku zaměřovat. Dogsie balíme ekologicky a většina pamlsků je balena do obalů, které jsou rozložitelné a pochutnají si na nich třeba žížalky. V pirátském Dogsie zase bylo chutné krmivo Bozita balené v tetrapaku. Co to ale vlastně je?

Produkty v Dogsie Tipy a triky