dogsie blog

Úsměv, prosím! 3 tipy na péči o pejskův chrup

avatar

Tereza Roučková

Péče o zdraví

Sdílet

Facebook WhatsApp Email
Čištění zubů patří u nás lidí k pravidelným rituálům, ale na hafany se v tomto ohledu někdy zapomíná. Přitom dokáže zanedbaná péče o psí chrup nejen pořádně potrápit samotné pejsky, ale i páníčkovu peněženku.
Hnědý pes z profilu s otevřenou tlamou
Buďme ve spojení
Čištění zubů patří u nás lidí k pravidelným rituálům, ale na hafany se v tomto ohledu někdy zapomíná. Přitom zanedbaná péče o psí chrup dokáže pořádně potrápit nejen samotné pejsky, ale i páníčkovu peněženku.
Jak dochází k problémům se zuby?

Většina pejsků starších 3 let se potýká s nějakou formou dentálních problémů. Onemocnění chrupu u pejsků způsobuje ho nános zubního plaku, který obsahuje bakterie a zbytky jídla. Plak časem na zubech ztvrdne a stane se z něj zubní kámen, nejčastěji viditelný na okraji dásní. Takový zubní kámen je možné nechat hafanovi odstranit u veterináře nebo ve specializovaných psích salonech.

Problém je v tom, že zdání někdy klame. I když má váš pejsek zuby jako perličky, je možné, že se mu zubní kámen usazuje pod dásněmi. V takovém případě hafanovi hrozí záněty nebo infekce celého chrupu a může dojít k velkým bolestem a komplikacím. V některých případech se dokonce bakterie obsažené v zubním plaku můžou rozšířit do pejskova srdce, ledvin nebo jater, a poškodit tyto orgány.

Mezi příznaky onemocnění chrupu patří:
  • lámání zubů
  • uvolněné zuby
  • páchnoucí dech
  • bolavá tlama, krev v tlamě
  • odmítání potravy nebo vody
  • nadměrné slintání
Hnědý pudl se zavřenýma očima a otevřenou tlamou
Jak pejskovi zubní plak odstraňovat?

Péče o hafanův chrup by měla zahrnovat jak každoroční prohlídky a případné odstraňování zubního kamene u veterináře, tak pravidelné čištění doma. Tady jsou 3 tipy, jak problémům předcházet pomocí domácí péče:

1. Čištění zubů

Speciální kartáček a pasta pro pejsky jsou vaši nejlepší spojenci v boji proti plaku. Čištěním zubů několikrát týdně předejdete spoustě problémům s chrupem.

2. Dentální pamlsky

Ne všichni pejsci jsou s kartáčkem a pastou zrovna kamarádi, a tak je možné péči o chrup doplnit vhodnými dentálními pamlsky. Vyzkoušejte třeba naši Himalájskou tyčku z kvalitního belgického mléka.

3. Dentální hračky

Speciální hračky z extra odolných materiálů můžou pomoci v odstraňování plaku. Na trhu se dokonce objevují hračky, které mají štětiny a je možné je naplnit psí zubní pastou, takže celkem dobře zastoupí funkci kartáčku.

A jak pečujete o pejskův chrup vy?

Zdroje: 1, 2, 3

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související články

Oblíbené

Nachlazení u psa  - příznaky a léčba

Ať chceme nebo ne, je tady podzim a s ním i větší riziko onemocnění. Pro naše pejsky je přicházející chladné a vlhké počasí stejná zkouška jako pro náš imunitní systém. Zde najdete vše, co potřebujete vědět na téma nachlazení u psa, rýma u psa, příznaky, léčba i prevence.

Péče o zdraví
Pes sedící u pokojové rostliny
Oblíbené

Pokojové rostliny jedovaté pro psa

Jaké pokojové rostliny jsou pro psy jedovaté a co dělat, když náhodou některou z nich sní?

Péče o zdraví Tipy a triky
Oblíbené

Pes se po očkování klepe - co dělat?

Co dělat, začne-li se náš pejsek po očkování chovat divně a má příznaky, před kterými nás nikdo nevaroval?

Péče o zdraví