dogsie blog

Co lze udělat pro zklidnění psa?

avatar

Tereza Roučková

Tipy a triky

Sdílet

Facebook WhatsApp Email
Nejen Silvestr je jedním z nejtěžších období roku pro naše kamarády. Ohňostroje a petardy jsou pro vaše psí miláčky stresující záležitost, ale existuje i řada dalších situací v jiných obdobích roku, kdy je potřeba udělat něco pro zklidnění pejska, který je ve stresu. Jaké jsou možnosti?
Buďme ve spojení
Nejen Silvestr je jedním z nejtěžších období roku pro naše kamarády. Ohňostroje a petardy jsou pro vaše psí miláčky stresující záležitost, ale existuje i řada dalších situací v jiných obdobích roku, kdy je potřeba udělat něco pro zklidnění psa, který je ve stresu. Jaké jsou možnosti?

Na trhu existuje řada přípravků, které zajistí zklidnění vašeho pejska. Může se jednat o různé prášky, které potlačují stres například z cestování, odloučení od páníčka, nebo z návštěvy veterináře. Stačí podat jednu nebo dvě tablety (podle velikosti pejska), které se zamíchají přímo do krmiva, a pes se během několika desítek minut zklidní.

 

U některých typů tablet je však účinek pouze krátkodobý a pokud je pejsek vystaven dlouhodobějšímu stresu, musí se tablety podávat znovu. Samozřejmě se nesmí podávat více tablet denně, než je předepsáno výrobcem. Jiné tablety mají účinek dlouhodobý, protože regulují přímo sekreci stresových hormonů, a tak působí na zklidnění psů. I když výrobci deklarují, že jejich prášky jsou bez vedlejších účinků jako je ospalost, apatie či letargie,  přeci jenom každý pejsek reaguje na tablety individuálně.

 

Také ne každému páníčkovi může připadat vhodné krmit své pejsky tabletami. Přesto, že existují přírodní uklidňující tablety na přírodní bázi s obsahem výtažků z léčivých rostlin jako je například meduňka, rozmarýn, lípa apod., ne všichni chovatelé pejsků chtějí tuto metodu používat. Pro dlouhodobé zklidnění vašeho pejska je proto možné doporučit jiné způsoby. Například je možné využít speciální obojky.

 

Obojky pro zklidnění pejska obsahují látky, které při svém uvolňování navodí pejskovi příjemné asociace, které ho uklidní. Obojky například napodobují feromon, který vytváří feny k uklidnění svých štěňat. Pro pejska důvěrně známá vůně pomůže k jeho dlouhodobému uklidnění. Navíc mohou obojky obsahovat i další zklidňující vůně jako je levandule nebo heřmánek apod. Přesto, že jsou obojky přírodní cestou pomáhající psům vyrovnat se s novou či stresovou situací, není vhodné je používat vždy. Například pokud by pejsek měl poškozenou kůži. Také není pohodlné obojek sundavat při každém koupání či šamponování.

 

Zvažte vždy před nákupem zklidňujícího prostředku, jakou stresovou situaci váš pejsek prožívá. Jestli se jedná o výjimečný stres nebo naopak o opakovaný a zda váš pejsek je nebo bude vystaven stresu dlouhodobě. Dále, jak rychle potřebujete, aby přípravek začal fungovat a jak dlouho, aby účinkoval. Vezměte také do úvahy tělesnou konstituci a individualitu vašeho pejska. Na jednu stranu není potřeba podávat uklidňující prostředky vždy v každé sebemenší stresové situaci, na druhou stranu ale samozřejmě silný nebo dlouhodobý stres nepůsobí dobře na zdraví psů ani na jejich náladu. Nebojte se tedy v nutných případech pořídit vhodné přípravky, které jim vrátí tu pravou #psiradost do života.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související články

pes bez srsti - peruánský bezsrstý pes
Oblíbené

Pes bez srsti – pes vhodný pro alergiky

Toužíte po koupi čtyřnohého kamaráda, ale máte na psy alergii? Nevadí. Můžete se poohlédnout některém z bezsrstých psích plemenech. Tato plemena jsou nejčastěji označována jako psi vhodní pro alergiky.

Tipy a triky
Pes sedící u pokojové rostliny
Oblíbené

Pokojové rostliny jedovaté pro psa

Jaké pokojové rostliny jsou pro psy jedovaté a co dělat, když náhodou některou z nich sní?

Péče o zdraví Tipy a triky
Oblíbené

V Dogsie myslíme na přírodu. Co jsou to ty tetrapaky?

I nám v Dogsie dělá starost uhlíková stopa, kterou jako majitelé zvířátek vytváříme. Proto se snažíme se na tuto problematiku zaměřovat. Dogsie balíme ekologicky a většina pamlsků je balena do obalů, které jsou rozložitelné a pochutnají si na nich třeba žížalky. V pirátském Dogsie zase bylo chutné krmivo Bozita balené v tetrapaku. Co to ale vlastně je?

Produkty v Dogsie Tipy a triky